Animatie van een hond in harnas die in het scherm komt wandelen en nadien gaat zitten. De animatie bestaat uit een zwarte illustratie met wandelende pootjes en kwispelende staart.

Veelgestelde
vragen?

ons centrum

Sinds 2012 helpen we blinde jongeren van 12 tot 18 jaar aan een blindengeleidehond.
Sinds 2023 leiden we zelf blindengeleidehonden op (ook voor volwassenen) om de lange wachttijd van 3-4 jaar in te korten.

Je kan ons centrum steeds bezoeken op afspraak.
Wil je met je klas of bedrijf langskomen om D4B beter te leren kennen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Onze honden trainen in het centrum zelf, maar trainen dikwijls ook buitenshuis. Wil je een demonstratie zien? Neem dan contact met ons op, of kom langs op één van onze opendeurmomenten.

De totale kostprijs is tussen 30 000 – 45 000 euro. Er moeten dan ook veel zaken gefinancierd worden:

  • Aankoop
  • Puppy starterspakket: bench, dekentje, speelgoed, beloningssnoepjes, halsband en leiband
  • Voeding
  • Vaccinaties
  • Teken en vlooien behandeling
  • Foto’s heupen en ellebogen
  • Echografie van het hart
  • Controle van de ogen
  • Trainingen
  • Opvolging (10 jaar): jaarlijks huisbezoek, dierenartsbezoeken, vaccinaties, voeding

Er is een tegemoetkoming voorzien vanuit de overheid wanneer de hond naar zijn baasje gaat (bedrag is afhankelijk van de woonplaats van het baasje).
Dit bedrag dekt echter nog niet de helft van de effectieve totale kostprijs.
De opleiding en alle kosten tijdens de eerste 2 jaar worden volledig door D4B gedragen.
Na de plaatsing moet het baasje zelf instaan voor de voeding en de medische kosten.
Indien het baasje dit financieel niet kan dragen en de nodige bewijsstukken kan voorleggen kan intern besproken worden om de kosten op ons te nemen.

onze geleidehonden

Wij geven de voorkeur aan Labrador Retrievers of Golden Retrievers. Wij zoeken steeds in samenwerking met onze partners naar gezonde pups en doen zelf de screening met onze hondeninstructrice.

Dit is één van onze meest gestelde vragen!
Een blindengeleidehond met zijn harnas aan is in werk-modus en mag je niet storen. Dit wil zeggen: niet lokken, niet roepen, geen commando’s zeggen en zeker niet aaien. De hond moet steeds zijn baasje in het oog hebben en zorgen dat hij veilig is.

Als het baasje zijn harnas uitdoet kan je vragen of je de hond mag strelen.

Tijdens de opleiding houden we steeds rekening met een goede balans tussen werken, spelen en rusten. We forceren of dwingen onze honden nooit. We trainen door te belonen en werken met de connectiemethode. Als de hond na een kleine 2 jaar naar zijn blinde baasje gaat, geven we ook aan hen een opleiding. We geven heel duidelijk de gepaste structuur mee zodat de hond genoeg vrije tijd heeft en op tijd en stond beloond wordt voor zijn werk. We gaan jaarlijks langs bij de hond om te controleren of de die nog steeds enthousiast werkt en het baasje voldoende speelmomenten inplant.

Op het einde van het eerste jaar ondergaat de hond een medische screening:

  • Echo van het hart
  • Foto’s van de heupen en ellebogen
  • Controle van de ogen

Er wordt ook een grote test gedaan op commando’s.
Als de hond geslaagd is voor de testen mag hij starten aan zijn dagopleiding.

Hier begint het grote werk. De hond moet elke dag naar school om daar de specifieke commando’s te leren om als blindengeleidehond aan het werk te gaan. Dit is het werk van onze instructrice. Het gastgezin brengt de hond ’s morgens naar school en komt de hond ’s avonds terug ophalen.

Als de hond 10 jaar is mag hij op pensioen gaan.

Zeker en vast. We laten deze beslissing over aan de baasjes zelf. Soms neemt een familielid de hond in huis om die een goed pensioen te geven, en soms zoeken we zelf naar een goede thuis.
Heb je zelf interesse om een gepensioneerde hond een mooie oude dag te bezorgen? Stuur ons een email en dan houden we je op de hoogte.

Blindengeleidehonden zijn echt de primussen van de klas. Deze die niet kunnen werken als blindengeleidehond kunnen meestal wel nog ingezet worden als hulphond voor iemand anders met een beperking. Hiervoor werken we samen met andere organisaties. Voorbeelden hiervan zijn hulphonden voor rolstoelgebruikers, werken als hoorhond, in een woonzorgcentrum aan de slag gaan…

gastgezinnen

Als gastgezin zorg je ongeveer 2 jaar voor een pup in opleiding.
Je staat open voor onze visie in de opvoeding van het hondje: we gebruiken de connectiemethode en hebben een aantal regels waaraan de gastgezinnen zich moeten houden (vb: de hond mag niet in de zetel, de hond moet leren slapen in de bench,…). Het eerste jaar worden regelmatig contactmomenten ingeplant, het tweede jaar gaat de hond vijfmaal per week naar school in ons centrum te Knokke-Heist.

Dit is ongetwijfeld het moeilijkste moment van het hele traject. We doen dit geleidelijk aan en zorgen voor een zachte overgang voor de hond, het gastgezin en het blinde nieuwe baasje. Je helpt een blinde persoon terug onafhankelijker te zijn, een trouwe vriend te hebben en zin aan zijn of haar leven te geven. Dankzij onze gastgezinnen wordt de wereld van een blinde persoon een heel stuk beter. Indien het nieuwe baasje dit toelaat, geven we gastgezinnen de kans om hun gastpup terug te zien. Echt afscheid nemen is het dus niet.

 

 

Als je hond goed is opgevoed en door onze instructrice werd goedgekeurd kan dit in sommige gevallen wel, maar zeker niet altijd. We doen graag een thuisbezoek om het gezin en de hond te leren kennen.

Kinderen jonger dan 12 jaar in combinatie met een pup in opleiding is te moeilijk.
We leren geïnteresseerde gastgezinnen met jongeren graag kennen om te zien of een hond in opleiding mogelijk is.

Dit is afhankelijk van de nestjes en de puppytesten. Dit kan tussen de 14 dagen en 6 maanden duren.

We zijn onze gastgezinnen zeer dankbaar en we zorgen ervoor dat zij geen investeringen moeten maken. We betalen alles van medische kosten tot voeding, speelgoed, beloningssnoepjes,….

Voor de hond is dit niet altijd gemakkelijk. De eerste 6 maanden doen we dit niet zodat de hond niet verward raakt. Erna moet ook het nieuwe baasje hiermee akkoord zijn om contact te hebben.

hoe kan ik helpen?

  • Een bedrag doneren via onze rekening: BE25 9731 1477 5282
  • Maandelijks doneren met een doorlopende opdracht bij de bank
  • Maandelijks doneren met PayPal

Jouw wilsbeschikking of testament kan op verschillende wijzen worden opgesteld:

  • Eigenhandige of “holografische” testament: handgeschreven, gedateerd & getekend dat je best bij jouw notaris laat registreren om verlies of misbruik te vermijden (± € 50).
  • Notariële of “authentieke” testament: opgesteld door de notaris zelf in aanwezigheid van twee getuigen (± € 250).
  • Internationale testament dat door jou of een derde is opgesteld, niet noodzakelijk handgeschreven maar wel door jou getekend en in aanwezigheid van twee getuigen.Dit moet aan de notaris worden overhandigd, die een akte van neerlegging zal opstellen.

Schenken aan een goed doel wordt vanaf 1 juli 2021 in Vlaanderen belast aan een tarief van 0%. Daarmee wil de Vlaamse Regering schenken aan een goed doel aanmoedigen, deze schenkingen zijn immers belangrijk voor de financiering van goede doelen.

Je kan een legaat of schenking opnemen in je testament of wilsbeschikking bij de notaris. Hoe dan ook raden wij altijd aan een notaris te raadplegen om wettelijke vorm- en uitvoeringsfouten te vermijden.