Jongen van 13 uit Oostkamp krijgt steun van blindengeleidehond Groover

Jordy is dertien jaar en blind sinds zijn geboorte. Hij wilde altijd al een blindengeleidehond en sinds vorig week kan hij op de steun rekenen van Groover. Groover kreeg zijn opleiding bij MIRA in Frankrijk. Dat centrum is gespecialiseerd in training van blindengeleidehonden voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Bij ons hebben maar weinig blinden jonger dan 18 zo’n hond.

Training

Groover is een Labernees, een kruising tussen de Labrador en de Berner Sennenhond. Bijzonder geschikt als geleidehond voor blinde jongeren. In België vind je enkel centra die blindengeleidehonden voor volwassenen opleiden. “Dat is een heel verschil”, zegt Jordy's papa Yves Deweer. “Die honden moeten zeer alert zijn in het verkeer omdat een jongere de gevaren nog niet kent. Het is een heel intense training en daar hangt dan ook een prijskaartje aan”.

Goede doel

De training van een hond als Groover kan makkelijk oplopen tot 25.000 euro gelukkig kon Jordy op de steun rekenen van sponsors, zoals zijn Filip Brackx. “Wij hebben een spaghettiavond gehouden en een wijnhandel zorgde voor cava die we mochten verkopen voor het goede doel. Ook klanten deden nog een duit in het zakje.

Bron: FOCUS - WTV