In je zetel zitten en klagen is niks voor mij!

De blinde Benedickt Vertriest (45) uit Heist wil op zaterdag 1 oktober in een catamaran de kustlijn afzeilen. De man zal met de tocht van Knokke tot De Panne geld inzamelen voor de opleiding van geleidehonden voor jongeren. "Het is makkelijker om in je zetel te zitten en niks te doen buiten klagen, maar je hebt maar één leven en één kans om er het beste van te maken", zegt hij optimistisch.

In het kader van de Warmste week van Studio Brussel zoekt Benedickt straks de zee op. De 33 zeemijlen op zijn route tussen Knokke en De Panne laat hij sponsoren ten voordele van Mira Belgium. "Afhankelijk van de weersomstandigheden, de stroming en de wind zullen we in het beste geval drie à vier uur en in het slechtste geval acht uur doen over de tocht. Mensen kunnen voor elke zeemijl een bijdrage naar keuze geven. De centen gaan naar de opleiding van blindengeleidehonden voor kinderen en jongeren. Dankzij zo'n hond kunnen ze sneller hun weg vinden in het leven. Mensen leggen ook sneller contact met een blinde persoon met een hond."

Medische fout

Benedickt ziet zelf al van jongs af aan niet goed. "Door een medische fout zes jaar geleden is het licht volledig uitgegaan. Ik heb zelf geen hond, omdat ik geleidelijk aan slechter en slechter zag. Zo heb ik geleerd om me uit de slag te trekken. Maar het biedt alleen maar voordelen als je van kinds af aan wordt bijgestaan door een trouwe viervoeter."

Op de catamaran zal Benedickt samen met Ivan De Pauw zeilen. "We zijn al verschillende keren samen op pad geweest. Voldoende communicatie is heel belangrijk, zodat je zeker niet kapseist. Ook is het essentieel dat ik de hulpdiensten kan verwittigen waar we zijn, voor het geval er iets zou gebeuren."

Benedickt is al heel zijn leven gebeten door watersport. "Ik heb al alle watersporten beoefend", glimlacht hij. "Op zee kan ik alles loslaten en mijn hoofd leegmaken. Het water heeft voor mij een rustgevend effect. Ik kan enorm genieten van de natuurelementen. Wanneer je niet meer ziet, worden andere zintuigen extra geprikkeld. Als ik door een winkelstraat loop, dan herken ik de schoenenwinkel door de geur van het leer en de bakker door de deeglucht. Ook de zee heeft een zeer specifieke geur, die ik zeker kan appreciëren."

Euro Cats Cup

Zeeziek wordt Benedickt niet. "Na een paar dagen op een zeiljacht heb ik wel last van landziekte. Mijn evenwichtsorgaan heeft zich dan aangepast aan de constante beweging en aan wal is er weer een stabiele ondergrond. Na een langere tijd op zee moet mijn lichaam zich dan even aanpassen." In augustus nam Benedickt deel aan de Euro Cats Cup in Knokke-Heist. "Het was de eerste keer dat ik deelnam aan een wedstrijd. Als je vijf uur op de beperkte oppervlakte van een catamaran zit, begint de vermoeidheid te spelen, zowel fysiek als mentaal. Maar afstappen gaat natuurlijk niet. Ook nu wordt het volhouden tot het einde. Ik wil de mensen meegeven dat je niet bij de pakken mag blijven zitten als je slechtziend of blind wordt of een ongeval tegenkomt. Het is voor mij makkelijker om in mijn zetel te blijven zitten, niks te doen en alleen te klagen en te zagen als ik iemand hoor. Maar je hebt maar één leven en één kans om er het beste van te maken", vindt Benedickt.

(hln.be KEN PIETERS 27/09/2016)