Creatief met klei in het bijzonder voor mensen met een visuele beperking!

Klei, boetseren en pottenbakken kan ingezet worden als communicatiemiddel:
-Praten over het proces van het creëren
-Een vorm uitleggen aan een blinde persoon gaat beter als ze het kunnen voelen. Met klei kan dit!
-Samen boetseren zet aan om in gesprek te gaan.
-Boetseren kan ook verwerkingsprocessen ondersteunen.
-Pottendraaien is zeer rustgevend en kan ook mensen aanzetten om in gesprek te gaan.

Nog andere voordelen.
Klei kan niet kapot gaan tijdens het maken: bij een persoon met een visuele beperking gebeurt het wel eens dat iets op de grond valt, in natte toestand is dit helemaal niet erg!

Je kan alles wat je wenst in 3D maken: Je kan door iets te boetseren een vorm/figuur laten voelen aan een blinde persoon. Een vorm is heel moeilijk uit te leggen zonder die te voelen. Met klei kan dit wel!
Het gevoel van natte en droge klei en texturen:

Mensen met een visuele beperking gebruiken veel meer hun andere zintuigen. Voelen is zeker iets wat heel belangrijk is. Heel het proces van boetseren en pottendraaien is door te voelen een vorm tot stand brengen.

Stimulerend samenwerken: we hebben in het verleden al meermaals gemerkt dat ziende mensen enorm veel bewondering hebben voor mensen met een visuele beperking dat iets doen. Van hieruit krijgen die mensen ook heel vaak een spontaan gesprek en hulp. (Het feit dat iedereen wel al eens zijn ogen heeft gesloten om zo rond te lopen en gemerkt heeft dat dit helemaal niet evident is heeft hier zeker iets mee te maken)
Samenwerking en het vormen van een community waar iedereen welkom is en ook geapprecieerd worden voor wat ze doen is voor ons een grote doelstelling.

 

Interesse in 1 van onze cursussen of workshops?

Bel, mail of klik door naar de website voor meer info!