De opleiding van onze geleidehonden

Een hond opleiden duurt ongeveer 2 jaar en daar komt heel wat bij kijken: zoeken van geschikte puppy’s, intensieve training van onze honden, de paperassenhandel in orde maken, opvolging, …

Vanaf de leeftijd van één jaar wordt elke hond getest of hij/zij geschikt is als geleidehond. Elke geschikte hond begint na de testen aan de opleiding, die tussen zes en acht maanden duurt (5 trainingen per week). Daarna komt de hond terecht bij een baasje. Een geleidehond gaat met pensioen wanneer hij negen à tien jaar oud is.

Onze vzw zorgt ook voor kwalitatieve gezonde voeding, verzorging en de medische kosten.

Door deze zeer intensieve en lange opleiding loopt de kostprijs hoog op tot 30.000 euro + medische kosten en voeding.

Evaluatie voor geschikte honden

Het Centrum voor Visuele Revalidatie en Low Vision van het UZ Gent evalueert samen met het bestuur van Dogs4Blind elke kandidatuur in functie van slaagkans en noodzaak. Daarna mag je je koffers een paar keer pakken, want de opleiding voor jou en je toekomstige geleidehond gaan door in het opleidingscentrum Fondation Frédéric Gaillanne in Frankrijk.

Het opleidingscentrum Fondation Frédéric Gaillanne ligt in L’Isle-sur-la-Sorgue in de Vaucluse. Er is een uitgebreid trainingsparcours, een hondenverblijf en een ontvangstgebouw voor bezoekers. Een verblijfplaats voor baasjes in opleiding is er voorlopig niet, maar daar willen we in de toekomst graag aan werken.

Hoe verloopt de opleiding van onze honden

 • Pup is 49 dagen oud: eerste testjes door de trainster
 • 8 weken: pup mag mee naar de trainster om de basis aan te leren
 • 13 weken: pup mag naar een pleeggezin
 • Elke week mag de pup samen met zijn pleegouder naar de training
 • 1 jaar oud: pup gaat 5 dagen per week naar school
 • 2 jaar oud: hij gaat naar zijn baasje en start een bloeiende carrière als geleide hond.

Dogs4Blind begeleidt de opleiding

Onze VZW zorgt voor begeleiding. Regelmatig houden we contact om te horen of alles nog goed gaat en of er bijgestuurd moet worden.

Dogs4Blind evenementen

Jaarlijks is er een groot feest waar we alle honden, hun baasje en alle pleeggezinnen uitnodigen. Daarnaast organiseren we evenementen waarbij we onze VZW, onze medewerkers en onze honden aan jullie willen voorstellen.

Wil je meehelpen op onze evenementen, registreer je hier.

 • Centra voor evaluatie

  Waar kan ik terecht ?

  Lees meer
 • Partner worden?

  Hoe en waarom?

  Lees meer